ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΛΙΜΟΥ- ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ «Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»

Πόλυ Σύριγγα  (210 0022215-6973223771)

Αργυρούπολη, 4/9/2022

Προς τα μέλη του Συλλόγου

Στις 31/08 πραγματοποιήθηκε συνάντηση γνωριμίας των σωματείων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Δ’ Διεύθυνσης με τον καινούριο Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Κουμέντο . Τα σωματεία έθεσαν υπόψη του όλα τα φλέγοντα προβλήματα των σχολείων, νηπιαγωγείων και δημοτικών, των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού, τον αγώνα επιβίωσηςπου δίνουμε όλοι μαςμέσα στον γενικότερο ασφυκτικό κλοιό με τους μισθούς πείνας,ταην υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των σχολικών μονάδων, τις ακατάλληλες ή ελλιπείς κτιριακέςυποδομές, τις μεγάλες ελλείψεις σε καθαριότητα.

Πιο συγκεκριμένα δηλώσαμε την εντονότατη ανησυχία μας για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο Κλάδος, όταν καλείται να ανταπεξέλθει με παγωμένους μισθούς από το 2009 μέσα στη λαίλαπα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, του αυξανόμενου πληθωρισμού. Εστιάσαμε στα προβλήματα των νεοδιόριστων και αναπληρωτών που καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δυσβάσταχτο κόστος , (υψηλότατα ενοίκια, κόστος μετακίνησης, διατροφή κτλ). Ως εκ τούτου, κάναμε σαφές ότι η νέα χρονιά ξεκινά με τη διεκδίκηση σημαντικών αυξήσεων στους μισθούς μας.

Για άλλη μια φορά ζητήσαμε εξαρχής τη δήλωση όλων των κενών και την κάλυψή τους στην Α’ φάση και πληρωμή των αναπληρωτών από την πρώτη ημέρα πρόσληψή τους κι όχι τοποθέτησης.Επαναφέραμε το ζήτημα του διορισμούόλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, καθώς και τη μονιμοποίησηόλων των αναπληρωτριών-ώνπου χρειάζεται το δημόσιο σχολείο.

Ζητήσαμε την κάλυψη όλων των αναγκών σε ΕΒΠ,ΕΕΠ και νοσηλευτικό προσωπικό, παράλληλες στηρίξεις για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη,αλλά και τηγενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών. Το αφορολόγητο ρεύμα στα σχολεία μας θα βοηθήσει στο θέμα της θέρμανσης στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Θίξαμε το θέμα της καθαριότητας/ απολύμανσης των σχολικών χώρων, που επιτείνεται με τη λειτουργία του διευρυμένου Ολοήμερου κι αξιώσαμε την τοποθέτηση τουλάχιστον 2 καθαριστριών πλήρους ωραρίου ανά μονάδα, σύμφωνα με το δυναμικό και τις ανάγκες της.

Θέσαμε ερωτήματα που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του διευρυμένου Ολοήμερου στα νηπιαγωγεία αλλά και τα Δημοτικά, πώς θα στελεχωθούν αυτά, τι προβλέπεται από το ΥΠΑΙΘ για τα παιδιά με παράλληλες στηρίξεις που θα θελήσουν να παραμένουν στο σχολείο ή για το σχόλασμα των νηπίων που ταυτίζεται με τη λειτουργία του Διευρυμένου Ολοήμερου. Επίσης, πώς προβλέπεται να αντιμετωπιστούν φέτος τα κενά των εκπαιδευτικών και η αναπλήρωσή τους, ο COVID, και πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των καθυστερήσεων στην απόδοση των συντάξεων των εκπαιδευτικών. Ζητήσαμε διευκρινίσεις σχετικά με την υλοποίηση του θεσμού του Μέντορα, του Ενδοσχολικού Συντονιστή, των Εκπαιδευτικών Ομίλων.Ακόμα έντονη ανησυχία εκφράστηκε για τους μαθητές του Διαπολιτισμικού Σχολείου Π. Φαλήρου, δεδομένου ότι μέσα στο καλοκαίρι αυτό κρίθηκε κτιριακά ακατάλληλο κι έκλεισε.

Από την πλευρά του ο κ. Κουμέντοςδήλωσε ότι δεν δύναται ν’απαντήσει στα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής και οικονομικής πολιτικής,όμως τόνισε ότι το μοντέλο λειτουργίας της Διοίκησης κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες: Αυτόν της νομιμότητας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας.Όσον αφορά τις τοποθετήσεις, θα ολοκληρωθούν ως τις 05/09με την εξής σειρά: πρώτα η τακτοποίηση των υπεράριθμων, μετά των νεοδιόριστων και τέλος των αναπληρωτών.Αναφέρθηκε στο κριτήριο επιλογής των σχολείων  διευρυμένου ωραρίου (περσινή λειτουργία τουλάχιστον 3 τμημάτων Ολοήμερου), για τα οποία όμως δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα λειτουργήσουν.Από μέρους της Υπηρεσίας προβλέφθηκε ν+1 εκπαιδευτικοί ανά μονάδα με βάση τη λειτουργικότητά τους και θα ζητηθεί η δημιουργία οργανικών θέσεων στα νηπιαγωγεία.Σχετικά με τους αναπληρωτές προσλήφθηκαν στην α’ φάση: 200 Π.Ε.60,  92 Π.Ε. 70 , 11 Π.Ε.06, 41 Π.Ε.08, 7 Π.Ε11, 9 Π.Ε.79, 4 Π.Ε.86, 105 Νηπιαγωγοί παράλληλης στήριξης, και  423 δάσκαλοι παράλληλης στήριξης.

Αναφέρθηκε ακόμαστον περιορισμένο αριθμό προσλήψεων ειδικοτήτωνμε βάσητη νομοθεσία, ενώ μας ενημέρωσε ότι από τα 700 περίπου αιτήματα για παράλληλη στήριξη θα μείνει ακάλυπτο περίπου το 30%, μια και οι οδηγίες δεν προβλέπουν παραπάνω από έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης ανά τμήμα. Σοβαρό είναι ότι ο Διευθυντής εκπαίδευσης είπε ότι κάθε Σ.Δ. του κάθε σχολείου θα  κληθεί να επιμερίσει αυτός τις ώρες της παράλληλης στήριξης στους μαθητές, παίρνοντας έτσι την ευθύνηνα αφήσει παιδιά χωρίς βοήθεια. Σε αυτό το σημείο οι αντιδράσεις μας ήταν σθεναρές, δεδομένου της πάγιας θέσης μας : Ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης για κάθε μαθητή που τον χρειάζεται. Καταστήσαμε σαφές στον κ. Κουμέντο ότι δεν αποδεχόμαστε ευθύνες κι αρμοδιότητες που δεν μας αντιστοιχούν κι ότι δεν ξεπλένουμε με κανέναν τρόπο τις λογικές της φτωχο-διαχείρισης του Υπουργείου.

Ακόμα, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης μας ενημέρωσε ότι δεν προβλέπεται καμία αναπλήρωση νηπιαγωγού λόγω ασθενείας.

Λόγος επίσης έγινε για την αναστολή λειτουργίας του Διαπολιτισμικού Δημοτικού του Π.Φαλήρου, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου, με τελική απόφαση  τα 150 παιδιά  του σχολείου να κατανεμηθούν σε όμορα σχολεία κι όπου είναι εφικτό να ενταχθούν σε Τάξεις Υποδοχής,αν υπάρχουν, ή αφούδημιουργηθούν. Όπου δεν υπάρχουν θα ενσωματωθούν στις τάξεις και θα καλυφθούν με περισσευούμενες ώρες συναδέλφων!!!!! Η μετακίνησή τους θα συνεχίσει να καλύπτεται από την Περιφέρεια.Από την πλευρά μας εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για τη μεθόδευση του κλεισίματος ενός κομβικής σημασίας και λειτουργίας σχολείου, για το οποίο η εκπαιδευτική κοινότητα έχει μοχθήσει χρόνια να κρατήσει όρθιο.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΓΓΕΛΟΝΙΔΗ                                                                 ΠΟΛΥ ΣΥΡΙΓΓΑ