Ο καιρος
Who's Online
We have 33 guests online
Εργασιακα δικαιωματα Εκπαιδευτικων Π.Ε.
Μεταφραστης
Λεξικο νεοελληνικης
Αναζητηση στο google
Εφημερευοντα Φαρμακεια
Εφημερευοντα νοσοκομεια
Θεατρα με εκπτωση
Κρατικο Πιστοποιητικο Γλωσσομαθειας
Περισσοτερα Αρθρα .....

Αποφάσεις Συλλόγου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΑΛΙΜΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Aργυρούπoλη,

20/7/2021

«Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»

Αρ. Πρωτ.:171

Κυκλάδων 7, Αργυρούπολη

Προς τα μέλη του Συλλόγου

Πληροφ.: Χριστίνα Αγγελονίδη (2109922610/6945385686)


ΒάνιαΞιφαρά: (2109913100/6944334752)


email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Όλες-οι στον αγώνα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, Πέμπτη22 Ιουλίου στις 7 μ.μ.

Η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή σε ακόμα χειρότερη μορφή, με τιμωρητικές τροπολογίες για όσες-ους δεν συμμετέχουν στις  διαδικασίες της αξιολόγησης, για μετακινήσεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής από σχολείο στο σχολείο κ.α. Θέλουν να επιβάλλουν τα σχέδιά τους για το κατηγοριοποιημένο σχολείο με εργαλείο την τρομοκράτηση του κλάδου, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τα σχολεία κλειστά, όπως κάνουν πάντα οι κυβερνήσεις που φέρνουν για ψήφιση αντιεκπαιδευτικούς - αντιλαϊκούς νόμους.

Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίησή τους μέσα από την αυτονομία τους και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης.

Η   εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου αποτελεί κεντρική επιλογή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα θέματα εκπαίδευσης. Συνιστά πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών-τριών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Η αυτονομία της σχολικής μονάδας είναι η άλλη όψη της απαλλαγής του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης. Υπηρετεί την κατηγοριοποίηση των μαθητριών-ών και των σχολείων, με εργαλείο το ασφυκτικό πλαίσιο της ατομικής αξιολόγησης. Τιμωρεί με στέρηση μισθού όσες-ους εκπαιδευτικούς δεν αποδεχθούν τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο που ονομάζει «αξιολόγηση» αλλά και με απόλυση εκείνες-ους που θα αξιολογηθούν 2 φορές «μη ικανοποιητικοί» (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας).

Ταυτόχρονα, επιλέγουν την επ΄ αόριστον συνέχιση της εργασιακής ομηρίας ή και την οριστική απόλυση για χιλιάδες εκπαιδευτικούς συμβασιούχες/ους – αναπληρωτές/τριες, αφού γενικεύει τις υπερωρίες τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν παίρνει βελτιώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις. Πρέπει να απορριφθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά.

Να δώσουμε απάντηση τώρα. Η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητά μας  να χαλάσει τα κυβερνητικά σχέδια.Να δώσουμε μήνυμα αντίστασης, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα μαζί με το μαθητικό και το γονεϊκό κίνημα, ώστε να ακυρώσουμε το νέο νομοσχέδιο- έκτρωμα. Να μην ψηφιστεί.

Είμαστε αποφασισμένες-οι να το ακυρώσουμε στην πράξη. Με τον αγώνα μας θα νικήσουμε ξανά. Όπως υποχρεώσαμε σε ήττα την κυβέρνηση της ΝΔ με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, με τις τηλε-εκλογές για τα ψευδο-υπηρεσιακά συμβούλια, με την κάμερα στην τάξη, έτσι θα τα καταφέρουμε και απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.

Συνεχίζουμε με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, την Πέμπτη22 Ιουλίου στις 7 μ.μ.


Μπροστά οι ανάγκες των μαθητριών-ών μας!

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΝΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                                                             ΞΙΦΑΡΑ ΒΑΝΙΑ

 

Έγγραφο1


 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΑΛΙΜΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Aργυρούπoλη,

6/7/2021

«Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»

Αρ. Πρωτ.:170

Κυκλάδων 7, Αργυρούπολη

Προς τα μέλη του Συλλόγου

Πληροφ.: Χριστίνα Αγγελονίδη (2109922610/6945385686)


ΒάνιαΞιφαρά: (2109913100/6944334752)


email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view itΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΣΤΟ 7ο ΔΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ακόμα δε στέγνωσε το μελάνι από την υπογραφή της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης που δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους και ιδιώτες να εγκαθιστούν ΚΔΑΠ μέσα στους χώρους των σχολείων, και ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης συμμορφώνεται αυθαιρετώντας άμεσα και προκλητικά. Με επιστολή του προς τη διεύθυνση του 7ου Δημοτικού Σχολείου ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητά- κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας και διαδικασίας-  να διαθέσει το γήπεδο-προαύλιο του σχολείου στο ιδιωτικό Κέντρο Δημιουργικής  Απασχόλησης «ΠΑΙΧΝΙΔΙΖΕΙΝ» για τις ανάγκες του θερινού camp του.

Μας εξέπληξε αρνητικά το αυταρχικού τύπου "εντέλλεσθε" προς τη Δ/ντρια του 7ου Δημ. Σχ. Αργυρ/λης. Μέχρι σήμερα, η διαδικασία για την παραχώρηση σχολικών εγκαταστάσεων σε τρίτους ορίζει ότι, αφού υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο φορέα αίτηση στη διεύθυνση της σχολικής μονάδας, στη συνέχεια προωθείται στα αρμόδια όργανα του Δήμου με τη γνώμη του Συμβουλίου Σχολικής Κοινότητας, δηλαδή με τη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων της σχολικής μονάδας(χωρίς να σημαίνει ότι γίνευαι αποδεκτή,αφού οι δημ. Αρχές έχουν την πλειοψηφία στις εποτροπές) .Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγιναν.

Όσοι διαχειρίζονται τη χρήση των σχολείων πρέπει να έχουν κατά νου πως αυτά είναι δημόσια περιουσία, έχουν χτιστεί με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών με σκοπό σε αυτά να εκπαιδεύονται τα παιδιά τους χωρίς χρηματικό κόστος!

Με αφορμή την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση του Δήμου, ως Σύλλογος δηλώνουμε ότι στεκόμαστε απέναντι σε αποφάσεις που εναρμονίζονται πλήρως με την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης για  εκχώρηση των δημόσιων χώρων και των δημόσιων σχολικών μονάδων εν γένει σε ιδιώτες. Είμαστε αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση των σχολικών χώρων. Τα σχολεία μπορούν και πρέπει, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του δήμου να αξιοποιηθούν ως χώροι ανάπτυξης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, του πολιτισμού, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλα τα παιδιά. Μακριά από τη λογική της επιχειρηματικότητας, που προωθείται από την κυβέρνηση και τις περισσότερες πρώην και νυν δημοτικές αρχές, όπως του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Εδώ και τώρα να χρηματοδοτηθούν από το κράτος οι σχολικές μονάδες, να πραγματοποιείται η καλοκαιρινή απασχόληση για όλα τα παιδιά με κατάλληλο παιδαγωγικό πρόγραμμα, με πλήρη κάλυψη από μόνιμο προσωπικό, με ευθύνη του κράτους. Δεν δεχόμαστε τη λειτουργία οποιουδήποτε προγράμματος εντός των σχολείων μας με όρους αγοράς. Η παιδαγωγική, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ως σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες δεν συμβιβάζονται με καμία μορφή εμπορευματοποίησης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η επιλογή αυτή της δημοτικής αρχής δεν έρχεται σε ανύποπτο χρόνο, ούτε σε πολιτικό κενό. Με την Υ.Α. για τα ΚΔΑΠ  στα σχολεία με την ευθύνη των Δήμων,  θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σχετικά με το ολοήμερο σχολείο, την ποιότητά του, τις εργασιακές σχέσεις και τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών. Δηλαδή σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης στα παιδιά του λαού μας, το δικαίωμά τους στη γνώση και στη ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, τους συλλόγους γονέων να μην κάνουν καμία έκπτωση στις προβλεπόμενες διαδικασίες, όχι απλώς για τυπικούς αλλά πολύ περισσότερο για ουσιαστικούς λόγους. Τα σχολεία και οι ανάγκες των παιδιών μας δεν είναι τροφή στην αδηφάγα όρεξη της αγοράς. Τα περιφρουρούμε!ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΝΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                                                             ΞΙΦΑΡΑ ΒΑΝΙΑ

Έγγραφο1

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΑΛΙΜΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Aργυρούπoλη,

28/6/2021

«Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»

Αρ. Πρωτ.:167

Κυκλάδων 7, Αργυρούπολη

Προς τα μέλη του Συλλόγου

Πληροφ.: Χριστίνα Αγγελονίδη (2109922610/6945385686)


ΒάνιαΞιφαρά: (2109913100/6944334752)


email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view itΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΕΠΕ «Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ», ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΕΛΜΕ, ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 28/6,ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Κάλεσμα για κοινή σύσκεψη και συντονισμό δράσης Συλλόγων και ΕΛΜΕ της Αττικής

Σύσκεψη σωματείων όλης της Αττικής τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Π.Ε.Κ.Α.Μ (Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου  «Μουσείο Μακρονήσου) Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο  στις 19:00.

Ο αντεργατικός νόμος θα μείνει στα χαρτιά!

Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που φέρνει η κυβέρνηση κατακαλόκαιρο!

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εδώ και τώρα. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών!

Συνάδελφοι, χαιρετίζουμε τους χιλιάδες απεργούς σε όλη τη χώρα που κόντρα σε θεούς και δαίμονες, απέδειξαν ότι ο εργαζόμενος λαός έχει τη δύναμη όταν οργανώνεται να εκφράζει την αντίθεσή του στην επίθεση που δέχεται.

Οι μαζικότατες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα.

Αποδείξαμε ότι ο νόμος αυτός δε νομιμοποιείται στη συνείδηση των εργαζομένων. Στο διάστημα που ακολουθεί με τον αγώνα μας θα καταστήσουμε τον εν λόγω νόμο «κενό γράμμα», όπως άλλωστε έχει γίνει και στο παρελθόν με άλλους αντεργατικούς – αντιεκπαιδευτικούς νόμους.

Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνουμε στους αναπληρωτές που απήργησαν μαζικά δίπλα στους μόνιμους συναδέλφους. Όλοι μαζί δώσαμε μήνυμα ότι δε συμβιβαζόμαστε με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τα 10ωρα και τα 12ωρα.

Συνάδελφοι, δεν εφησυχάζουμε! Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας μέσα στο κατακαλόκαιρο κλιμακώνουν την επίθεσή τους στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Αφού προσπάθησαν να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας με αφορμή τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, έρχονται σαν τον κλέφτη, με κλειστά σχολεία, να φέρουν νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Η αθλιότητά τους δεν έχει τέλος! Καίγονται να περάσουν τις αντιδραστικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα με την εισαγωγή των εργαστηρίων δεξιοτήτων, να προχωρήσουν την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και να κλείσουν σχολεία, μέσω συμπτύξεων και συγχωνεύσεων.

Όλα αυτά τη στιγμή που θα έπρεπε, ως οφείλουν, να πάρουν μέτρα, για να βοηθήσουν τους μαθητές να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την περίοδο της πανδημίας.

Οι στόχοι τους ξεκάθαροι:
• προώθηση δεξιοτήτων σε βάρος της ολόπλευρης γενικής παιδείας
• καλή διαχείριση του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού, ώστε να ελαχιστοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό τις προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών
• μέσω της αξιολόγησης να ρίξουν την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς

Βέβαια, ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους ένα μετρήσιμο αντίπαλο, που το τελευταίο διάστημα έχει βάλει σημαντικά εμπόδια στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Παρά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να περάσει την αξιολόγηση, εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά, αναδείξαμε τον αντιδραστικό – αντιεκπαιδευτικό ρόλο της για τη σχολική μονάδα και την μπλοκάραμε στην πράξη.

Καμιά αυταπάτη, η ατομική αξιολόγηση και η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας στοχεύουν σ’ ένα σχολείο της υποχρηματοδότησης και της κρατικής ανευθυνότητας με το δάσκαλο σκυφτό και υποταγμένο.

Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να οργανώνουμε τον αγώνα σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι βαθιά γελασμένη εάν νομίζει ότι θα το ψηφίσει νύχτα χωρίς να το καταλάβει κανείς.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας. Προχωράμε σε σύσκεψη σωματείων όλης της Αττικής τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Π.Ε.Κ.Α.Μ (Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου «Μουσείο Μακρονήσου) Αγίων Ασωμάτων 31, στο Θησείο.

Συζητάμε για τη δράση μας το προηγούμενο διάστημα, αποκαλύπτουμε το ρόλο της αξιολόγησης και του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που ετοιμάζεται, ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματά μας και τις κινητοποιήσεις μας.

Καλούμε τα Δ.Σ. των Σωματείων και μαζικά τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                                                                 η Γραμματέας

ΑγγελονίδηΧριστίνα                                                                                                 Βάνια  Ξιφαρά

Έγγραφο1

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΑΛΙΜΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Aργυρούπoλη,

3/7/2021

«Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»

Αρ. Πρωτ.:169

Κυκλάδων 7, Αργυρούπολη

Προς τα μέλη του Συλλόγου

Πληροφ.: Χριστίνα Αγγελονίδη (2109922610/6945385686)


ΒάνιαΞιφαρά: (2109913100/6944334752)


email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο απέναντι στις πραγματικές ανάγκες του σχολείου και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητριών-ών.

Σαν τον κλέφτη η κυβέρνηση επιχειρεί να το ψηφίσει μέσα στο κατακαλόκαιρο!(Από τη συνάντηση των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με την Υπουργό Παιδείας)

Ολοι στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 7 Ιουλίου στα Προπύλαια  7  μ.μ. και αγωνιστική κλιμάκωση με συλλαλητήρια την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22/6, συνάντηση των ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, έπειτα από πρόσκλησή της, με θέμα το πολυνομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η Υπουργός, ακόμα και στη συγκεκριμένη προσχηματική συνάντηση, δεν έδωσε στις Ομοσπονδίες το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου αλλά παρουσίασε επιλεκτικά ορισμένους άξονες που αποκαλύπτουν, βέβαια, τον βαθιά αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα των επιχειρούμενων αλλαγών. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τον χαρακτήρα τέτοιων συναντήσεων, μιας και η ίδια η εμπειρία δείχνει ότι αξιοποιούνται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Άλλωστε, η ίδια η Υπουργός δήλωσε ότι «νομοθετούμε με βάση το κυβερνητικό μας πρόγραμμα».

Η Υπουργός εξαρχής στη συνάντηση απέκλεισε κάθε συζήτηση για το θέμα των μόνιμων διορισμών, το χρονοδιάγραμμα, τις κατανομές, τον αριθμό, κ.ο.κ. Και μόνο αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός στην εκπαίδευση δεν αφορά την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που οξύνθηκαν μέσα στην πανδημία, δεν αφορά κανένα σαφές σχέδιο με σκοπό να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά μας. Αντιθέτως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ υπερασπίστηκε τα 25αρια τμήματα, την επιλογή να στεγαστούν νήπια και προνήπια σε κοντέινερς, τις περικοπές στα προγράμματα της Β/θμιας, την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς με «μια απ’ τα ίδια», χωρίς μέτρα ώστε τα σχολεία να μην ξανακλείσουν από Σεπτέμβρη. Στις επίμονες ερωτήσεις για όλα αυτά δε δόθηκε καμία απάντηση!

Με βάση την παρουσίαση της Υπουργού Παιδείας μπορούμε να πούμε ότι οι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αποτελούν βαθιά, αντιδραστική τομή στη δομή και στο περιεχόμενο του σχολείου, διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο σχολείο και συνιστούν πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Αλλάζουν βασικές πλευρές του σχολείου, ενισχύεται ο κατακερματισμός του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και του σχολικού προγράμματος, δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθούν να εργαστούν οι εκπαιδευτικοί και μέσω της λεγόμενης «ατομικής αξιολόγησης» μεταφέρεται η ευθύνη για το καθετί στον εκπαιδευτικό.

Συγκεκριμένα το πολυνομοσχέδιο, με βάση τα όσα ανέφερε η Υπουργός, περιλαμβάνει 4 άξονες, τη λεγόμενη «αυτονομία» το σχολείου, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, τις αλλαγές στις δομές εκπαίδευσης – επιλογή στελεχών και τα ζητήματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Εκτιμάμε ότι το τελικό νομοσχέδιο θα είναι ακόμα πιο αποκρουστικό απ’ όσο διαφαίνεται ως τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος άξονας του νομοσχεδίου αφορά την μεγαλύτερη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας στο παιδαγωγικό κομμάτι, στο κομμάτι της λήψης αποφάσεων και εν γένει στη συνολική λειτουργία της. Η ίδια η εμπειρία μας δείχνει ότι πίσω από τις εύηχες λέξεις περί αυτονομίας κρύβεται ο στόχος της απαλλαγής του κράτους από τις υποχρεώσεις του στη χρηματοδότηση, τη στελέχωση, την επιμόρφωση, κ.α. Δεν ξεχνάμε ότι κριτήρια της λεγόμενης αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας (που έμεινε στα χαρτιά από τη συντριπτική συμμετοχή του κλάδου στην απεργία – αποχή) ήταν η διαχείριση των οικονομικών πόρων και του προσωπικού. «Αυτονομία» με βάση αυτή την εμπειρία σημαίνει μεγαλύτερη εξάρτηση του σχολείου από την τσέπη των γονιών και τις ανάγκες της αγοράς. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Υπουργού ότι «το σχολείο θα μπορεί να αξιοποιεί τις υποδομές του με σκοπό την ανεύρεση οικονομικών πόρων», όπως επίσης και οι αναφορές για συνεργασία με διάφορους φορείς (ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρήσεις) που αποκτούν λόγο ακόμα και στο τι θα διδάσκεται. Επιχειρείται ένα ακόμα χτύπημα στον ενιαίο χαρακτήρα του περιεχομένου σπουδών στο σχολείο με την εισαγωγή του λεγόμενου πολλαπλού βιβλίου. Η ίδια η Υπουργός ανέφερε ότι με βάση τα νέα προγράμματα σπουδών θα κληθούν διάφορες συγγραφικές ομάδες να παράγουν τα δικά τους βιβλία, από τα οποία θα μπορεί να αποφασίζει το κάθε σχολείο ή ο εκπαιδευτικός ποιο θα αξιοποιεί. Η συγγραφή των βιβλίων από αρμοδιότητα του κράτους μεταφέρεται στους ιδιώτες, ενώ δεν εξασφαλίζεται η ευθύνη του κράτους για τη δωρεάν παροχή τους (εκτός αν το Υπουργείο σκέφτεται να λύσει το θέμα με φωτοτυπίες!!). Η δήθεν «ελευθερία επιλογής» υπονομεύει την πραγματική σύγχρονη ανάγκη για ένα ενιαίο, σύγχρονο, επιστημονικά και παιδαγωγικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα σπουδών. Ο διαχωρισμός των σχολείων σε «καλά» και «κακά» και η δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τη διαφοροποίηση της σχολικής γνώσης, με την επιταγή να μη μαθαίνουν όλα τα παιδιά «τα ίδια γράμματα».

Ο/Η διευθυντής-ντρια της σχολικής μονάδας αποκτά υπερ-εξουσίες και συρρικνώνεται ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων. Δημιουργείται ο θεσμός του μέντορα που θα έχει στην ευθύνη του τις/τους νέες-ους συναδέλφισσες-ους, όπως επίσης και οι συντονιστές-τριες τάξεων και αντικειμένων. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, που θα επιλέγονται από την/τον διευθύντρια-ντή του σχολείου, θα πριμοδοτούνται με μόρια για τις μελλοντικές επιλογές στελεχών και θα έχουν απαλλαγή από εξωδιδακτικά καθήκοντα. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται και η αύξηση της θητείας των διευθυντών-ντριών από 3 χρόνια σε 4, καθώς  και η κατάργηση του αριθμητικού περιορισμού της θητείας τους.

Δεύτερος πυλώνας θα είναι η λεγόμενη «ατομική αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, δηλαδή ο ασφυκτικός έλεγχος ώστε να υλοποιούν κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο θα προβλέπεται εξοντωτική αξιολόγηση σε 2 πεδία: 1) ανά 4 χρόνια α) στη «γενική και ειδική διδακτική επάρκεια» από την/τον σύμβουλο εκπαίδευσης του εκάστοτε αντικειμένου β) στο «παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης», από την/τον διευθύντρια-ντή του σχολείου 2) ανά 2 χρόνια στο πεδίο της υπηρεσιακής «συνέπειας και επάρκειας» από την/τον σύμβουλο εκπαίδευσης και παιδαγωγικής ευθύνης και την/τον διευθύντρια-ντή του σχολείου από κοινού. Ο/η εκπαιδευτικός θα αξιολογείται ατομικά σε 4βαθμη κλίμακα και θα χαρακτηρίζεται ως μη ικανοποιητικός, ικανοποιητικός, πολύ καλός, εξαιρετικός. Οι εκπαιδευτικοί που θα κρίνονται ως μη ικανοποιητικοί και ικανοποιητικοί θα οδηγούνται σε «επιμόρφωση», για την οποία η Υπουργός απάντησε ότι δεν έχουν σκεφτεί τον τρόπο που θα γίνει!! Ξεπερνάει κάθε παιδαγωγική λογική η παρουσίαση της επιμόρφωσης ως φόβητρο! Το Υπουργείο Παιδείας κρύβει συνειδητά ότι ο χαρακτηρισμός υπαλλήλων με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα ως μη επαρκείς ανοίγει τον δρόμο έως και για την απόλυσή τους!! Η Υπουργός Παιδείας δεν έκανε αναφορά στις διαδικασίες της αξιολόγησης αλλά είναι γνωστό ότι αυτή θα συνδέεται με ατομικά φύλλα αξιολόγησης, συνέντευξη και παρατήρηση εντός της σχολικής τάξης. Ανέφερε ότι ο διευθυντής του σχολείου, για να αποκτά εικόνα στο αξιολογικό του πεδίο, θα παρακολουθεί το μάθημα του κάθε συναδέλφου όποτε αυτός κρίνει. Η ατομική αξιολόγηση και τα κριτήριά της είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αυτοαξιολόγηση, δημιουργείται ένα ασφυκτικό, γραφειοκρατικό πλέγμα γύρω από την/τον εκπαιδευτικό της τάξης που καμία σχέση δεν έχει με την ουσιαστική και απαραίτητη στήριξη της καθημερινής διδακτικής πράξης, τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων. Άλλωστε, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν κριτικά και αυτοκριτικά τη δουλειά τους, αναζητούν τρόπους υπέρβασης καθημερινών προβλημάτων και σε αυτό ακριβώς χρειάζονται στήριξη. Το αξιολογικό πλέγμα που διαμορφώνεται στοχεύει στον πιο ασφυκτικό έλεγχο της δουλειάς του εκπαιδευτικού με βάση τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις. Αντίστοιχα συστήματα αξιολόγησης έχουν εφαρμοστεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού με τραγικά αποτελέσματα. Στον αντίποδα της λογικής του Υπουργείου («όποιος αξιολογεί αξιολογείται») προτάσσουμε τη βαθιά παιδαγωγική θεώρηση πως όποια-ος εκπαιδεύει, πρέπει να στηρίζεται!

Δεμένος με τους δύο παραπάνω είναι και ο τρίτος πυλώνας που αφορά τις δομές εκπαίδευσης και τις επιλογές στελεχών. Προωθούνται αλλαγές στις δομές των ΠΕΚΕΣ. Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης αντικαθίσταται με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης που θα αναφέρεται σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα δημιουργείται ο θεσμός του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας (ένας ανά Περιφερειακή Διεύθυνση) και του Επόπτη Ποιότητας (διαμοιρασμένοι σε επίπεδο Διεύθυνσης). Οι συγκεκριμένοι κρίκοι της διοικητικής πυραμίδας σχετίζονται άμεσα με την προώθηση των διαδικασιών της αξιολόγησης, δηλαδή με τη μεταβίβαση των κατευθύνσεων του Υπουργείου Παιδείας προς τα κάτω και τον έλεγχο της προώθησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι οι Σύμβουλοι και οι Επόπτες, όπως φυσικά και οι Συντονιστές Εκπαίδευσης (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ουσιαστικά και πρακτικά δε θα ενισχύουν τη δουλειά των συναδέλφων στην τάξη (κάτι τέτοιο είναι και πρακτικά αδύνατο με βάση τον όγκο σχολείων που ο καθένας θα έχει στην ευθύνη του), αλλά θα προωθούν την αξιολόγηση. Ζήσαμε άλλωστε την «υποστήριξή» τους όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της υποχρεωτικής αναστολής των σχολικών μονάδων, όταν οι εκπαιδευτικοί είτε ατομικά είτε συλλογικά μεταξύ τους προσπαθούσαν να διαχειριστούν τα προβλήματα αλλά και τα εμπόδια που πολλάκις έβαζε το ίδιο το ΥΠΑΙΘ. Επιπλέον, σε αδρές γραμμές χωρίς να δώσει λεπτομέρειες η Υπουργός αναφέρθηκε σε αλλαγές στο περιεχόμενο κα το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΣΥ.

Έγιναν ορισμένες σκόρπιες αναφορές στα ζητήματα των κριτηρίων επιλογής στελεχών, τα οποία με βάση τις δηλώσεις της Υπουργού θα παρουσιαστούν στην πορεία αναλυτικότερα.

Το πώς εννοεί το ΥΠΑΙΘ τον διάλογο φαίνεται ξεκάθαρα από τη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο, μέσα στο καλοκαίρι, με την ψήφιση να πηγαίνει Ιούλιο μήνα με τα σχολεία κλειστά. Η ίδια τακτική εδώ και χρόνια: αντιεκπαιδευτικά μέτρα να έρχονται με κλειστά σχολεία ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

Τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ έχουν ευθύνη να ενημερώσουν αναλυτικά τον κλάδο για τις αλλαγές, να προετοιμάσουν τις/τους εργαζόμενες-ους για ουσιαστική αναμέτρηση με την κυβέρνηση, να προτάξουν τις πραγματικές ανάγκες της λειτουργίας των σχολείων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση συνεχίζουν να νομοθετούν έχοντας γυρισμένη την πλάτη στις/στους μαθήτριες-τές, τις/τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους. Γνωρίζουν ότι το επερχόμενο νομοσχέδιο είναι αντιεκπαιδευτικό, για αυτό και επιδιώκουν να το περάσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Ομολογούν βέβαια με αυτόν τον τρόπο τι πραγματικά φοβούνται: την οργανωμένη διεκδίκηση και πάλη των συναδέλφων μέσα από τα Σωματεία τους. Άλλωστε, ήδη οι εκπαιδευτικοί έδωσαν τις απαντήσεις τους 5 φορές στην κυβέρνηση και στο ΥΠΑΙΘ (ηλεκτρονικές εκλογές, αξιολόγηση, κάμερες στην τάξη, τηλε-απουσίες, επέκταση ωραρίου νηπιαγωγών). Το ίδιο θα κάνουν και τώρα και αυτό η κυβέρνηση καλό είναι να το γνωρίζει.

Είμαστε σε θέση μάχης για μια ακόμη φορά! Έχουμε τη δύναμη να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ να αποσύρουν το εν λόγω νομοσχέδιο και να πάρουν τώρα μέτρα για την προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς με βάση τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Καλούμε τα ΔΣ των ΣΕΠΕ και των ΕΛΜΕ να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των συναδέλφων και να απαντήσουν αγωνιστικά και άμεσα. Καλούμε τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να συνεδριάσουν άμεσα, να πάρουν θέση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την οργάνωση της πάλης του κλάδου.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ-ΩΝ ΜΑΣ!

Η ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΓΓΕΛΟΝΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ                                                             ΞΙΦΑΡΑ ΒΑΝΙΑ

Έγγραφο1


 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΑΛΙΜΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Aργυρούπoλη,

1/7/2021

«Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ»

Αρ. Πρωτ.:168

Κυκλάδων 7, Αργυρούπολη

Προς τα μέλη του Συλλόγου

Πληροφ.: Χριστίνα Αγγελονίδη (2109922610/6945385686)


ΒάνιαΞιφαρά: (2109913100/6944334752)


email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Δελτίο Τύπου από την Παναττική σύσκεψη Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ (28/6/2021)

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 7 Ιουλίου στα Προπύλαια  7  μ.μ. και αγωνιστική κλιμάκωση με συλλαλητήρια την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στο  μουσείο Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) σύσκεψη συντονισμού  Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ, για την οργάνωση της πάλης.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη συμμετείχαν:

Σύλλογοι ΠΕ με απόφαση: Α΄ Αθηνών, Αιγάλεω, Αθηνά, Αλίμου-Αργυρούπολης-Ελληνικού «ο Θουκυδίδης», Αμαρουσίου, Αν. Αττικής «Σωκράτης», Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής ΗΡΩ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, Αριστοτέλης, Βύρωνα-Καισαριανής-Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, «Δημήτρης Γληνός», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος»,  Κ. Σωτηρίου, Καλλιθέας-Μοσχάτου «ο Αριστοτέλης», Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Νέας Ιωνίας-Ηρακλείου-Μεταμόρφωσης-Λυκόβρυσης Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ, «ο Παρθενώνας», Πειραιά «Η Πρόοδος», Φαλήρου

Σύλλογοι ΠΕ παρατηρητές: Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», Αγίων Αναργύρων

ΕΛΜΕ  παρατηρητές: Α΄ Δυτ. Αττικής (Ελευσίνα), Γ΄ Αθήνας, Γ΄ Δυτικής Αθήνας, Δ΄ Ανατολικής Αττικής, Ε΄ Αθήνας, Ε΄ Ανατολικής Αττικής και Νότιας Αθήνας, ΕΛΜΕ Πειραιά

και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών

Η συζήτηση είχε στο επίκεντρό της την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και τη γενικότερη πάλη των εκπαιδευτικών σωματείων, σε συνεργασία με το ευρύτερο εργατικό κίνημα, για την κατάργηση στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων επικέντρωσαν στα παρακάτω ζητήματα:

 1. Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή εκπαιδευτικών σωματείων στη σύσκεψη που δείχνει τις δυνατότητες σύγκρουσης και ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής.

 2. Χαιρετίζουμε  τη μαζική και δυναμική κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και εργαζόμενων, στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, όπου πρωθυπουργός και υπουργός Παιδείας παρουσίασαν το αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα. Η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων χάλασε την κυβερνητική φιέστα δίνοντας μήνυμα αντίστασης σε όλη τη χώρα σηματοδοτώντας την απόφαση του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος να ακυρώσει το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα της Κεραμέως.

 3. Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη ενωμένοι με το εργατικό λαϊκό κίνημα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα που ψήφισε προσφάτως η κυβέρνηση, το οποίο είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων και γι αυτό θα το καταστήσουν «κενό γράμμα» στους τόπους δουλειάς. Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά! Υπερασπιζόμαστε τα σωματεία μας, το δικαίωμα στη συλλογική δράση, στην απεργία, στη διαδήλωση, στις ζωντανές δημοκρατικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών. Καταγγέλλουμε την πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το ν. Χατζηδάκη καλώντας τους εκπαιδευτικούς της ΔΕ να δουλέψουν και να πληρωθούν με ΡΕΠΟ και ταυτόχρονα να βγάλει παράνομη τη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ επιδιώκοντας να εμποδίσει την αντίδραση σ αυτό. Δεν θα αποδεχτούμε την τακτική της κυβέρνησης να χαρακτηρίζει ως παράνομες όσες απεργίες και στάσεις εργασίας αμφισβητούν και συγκρούονται με την κυβερνητική πολιτική. Τα σωματεία θα βρουν τον τρόπο να επιβάλουν ότι οι αγώνες που θα αποφασίζονται, όποια μορφή κι αν έχουν θα πραγματοποιούνται παρά και ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα.

 4. Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, ετοιμάζει μέσα στον Ιούλιο το νομοσχέδιο που αναμένεται για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση (με ατομικούς «κουμπαράδες») που θα διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα (μετά τον αντιασφαλιστικό νόμο ν. Κατρούγκαλου) στην κοινωνική ασφάλιση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, των ταξικών αποκλεισμών και του αυταρχισμού κατατίθεται προς ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο και το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο.

 5. Το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση συνιστά μια βαθιά αντιδραστική τομή που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο στην εκπαίδευση, οικοδομώντας ένα αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων, προωθώντας την κατηγοριοποίησή τους μέσα από την αυτονομία τους και επιβάλλοντας τον φόβο και την υποταγή των εκπαιδευτικών στην αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα από ένα σκληρό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης: Αυτονομία της λειτουργίας της σχολικής μονάδας με την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης, της στελέχωσης, της επιμόρφωσης, κατηγοριοποίηση των μαθητών και των σχολείων, ασφυκτικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης, ακόμα πιο κάθετη και ιεραρχική δομή διοίκησης, εργαστήρια δεξιοτήτων, διαχείριση του ήδη υπάρχοντος εκπαιδευτικού δυναμικού με σχέδιο μείωσης των  προσλήψεων των αναπληρωτών/συμβασιούχων εκπαιδευτικών, κατακερματισμός του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και του σχολικού προγράμματος με το πολλαπλό βιβλίο, διδακτικές μέθοδοι που ακυρώνουν τη ζωντανή διδασκαλία όπως η «ανεστραμμένη μάθηση», λειτουργία  ΚΔΑΠ και υποβάθμιση λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου.

 6. Η   εφαρμογή των σχεδιασμών,  που προωθούνται από το εν λόγω νομοσχέδιο, αποτελούν κεντρικές επιλογές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα θέματα εκπαίδευσης, και βήματα υλοποίησής τους έχουν γίνει από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις. Αποτελούν μια βαθιά αντιεκπαιδευτική τομή, διαμορφώνουν ένα ακόμα πιο ταξικό, κατηγοριοποιημένο σχολείο και συνιστούν πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί βάση συζήτησης, δεν παίρνει βελτιώσεις και επιμέρους τροποποιήσεις αλλά απορρίπτεται συνολικά.

Τα σωματεία τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη με βάση τις αποφάσεις τους, το πλαίσιο πάλης και δράσης τους. Με στόχο να οργανωθεί ένας μαζικός, μαχητικός και νικηφόρος πανεκπαιδευτικός αγώνας διαρκείας, με απεργίες, συλλαλητήρια, απεργία αποχή από  την αξιολόγηση,  τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, μαζί με τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους για την ανατροπή του πολυνομοσχεδίου – εκτρώματος. Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκαν από τα εκπαιδευτικά σωματεία οι παρακάτω κοινές προτάσεις:

 • Μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών σωματείων, την Τρίτη 29/6, στις 13:00, στο ΥΠΑΙΘ.

 • Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 7 Ιουλίου στα Προπύλαια  7  μ.μ. και αγωνιστική κλιμάκωση με συλλαλητήρια την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

 • Προπαγανδίζουμε την αντίθεσή μας και την απαίτηση για κατάργηση του νομοσχεδίου με πικετοφορίες, αφίσες, πανό αλλά και ανακοινώσεις κεντρικά σε πλατείες, σε γειτονιές.

 • Πραγματοποιούμε συσκέψεις με γονείς. Είναι πολύ σημαντική τώρα η ενημέρωση  τους για το τι θα αντιμετωπίσουν μαζί με τα παιδιά τους την επόμενη σχολική χρονιά, που στις πλάτες και στις τσέπες τους θα πέσει το βάρος της μεγαλύτερης «αυτονόμησης» των σχολείων.

 • Άμεση διακήρυξη από τα εκπαιδευτικά σωματεία και από τη ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για  κήρυξη απεργίας αποχής από  την αξιολόγηση, σε όλες τις εκδοχές της, αν τελικά ο νόμος έκτρωμα ψηφιστεί.

 • Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις από αρχές Σεπτέμβρη και οργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης των εκπαιδευτικών σωματείων για τον άμεσο συντονισμό του αγωνιστικού σχεδιασμού. Την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη να αναλάβουν σωματεία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 • Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις, εκλογές στους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ με τη λήξη της θητείας τους (ή όσων έχουν ήδη λήξει οι θητείες τους) το επόμενο φθινόπωρο. Απαίτηση από τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να εκκινήσουν άμεσα τις  κανονικές λειτουργίες με Γενικές Συνελεύσεις, αρχαιρεσίες κ.ο.κ.

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2021ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                                                                                                        η Γραμματέας

ΑγγελονίδηΧριστίνα                                                                                                                                           Βάνια  Ξιφαρά

Έγγραφο1

 

 
More Articles...
ankara escort ankara escort bayan escort ankara escort bayan ankara ankara escort escort ankara